Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Zone Zero

Είναι μια περιοχή που έχει φθάσει στο μηδέν. Έχουν εξαντληθεί οι φυσικοί της πόροι από την αλόγιστη εκμετάλλευση. Έχει αφεθεί στο έλεος της φθοράς.
Ο ποταμός αποτελεί αναντικατάστατη ζωογόνο πηγή για τον κάμπο και στην αρχαιότητα, ως Εχέδωρος, έλαμπε με ψήγματα χρυσού.
Σήμερα το πολύτιμο νερό του ποταμού είναι μολυσμένο, η στάθμη του όσο πάει και κατεβαίνει. Ωστόσο, είναι μια περιοχή που πρέπει να ξαναρχίσει να ζει, να αναδημιουργηθεί, να ζωντανέψει, έστω στα μάτια των καλλιτεχνών.Σκοπός της Εικαστικής Ομάδας TeeToTuM, είναι η ευαισθητοποίηση των καλλιτεχνών και η δραστηριοποίηση του κοινού μέσω της τέχνης πάνω στο ευαίσθητο θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Γαλλικού ποταμού. 30 καλλιτέχνες απο 14 χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και, με πρότυπο την εμπνευσμένη δουλειά της Διευθύντριας του World Art Delft, Paula Kouwenhoven, δημιουργούν ένα εικαστικό εργαστήριο, όπου ζούν, δημιουργούν, μοιράζονται, και ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώσεις, αναπτύσσοντας διαπολιτισμικές σχέσεις και επηρεάζοντας ο ένας τον άλλον με το στυλ και τις τεχνικές του.
Η συλλογική αυτή καλλιτεχνική δραστηριότητα αποτελεί δημιουργική πρόκληση για τους εικαστικούς και μια δυναμική απάντηση στο S.O.S. που εκπέμπει ο Γαλλικός ποταμός.


Όταν οι λειτουργίες φθίνουν, η ζωή σβήνει, ο σφυγμός χάνεται...
Όταν το χρυσοφόρο ποτάμι ζει πια μόνο μέσα στις λέξεις,
Είναι η ώρα να καλέσουμε τους καλλιτέχνες,
Να δουλέψουν,
Να ευχηθούν,
Να φέρουν το δυναμισμό τους,
Να εμπνευστούν από το τοπίο,
Να ξαναδώσουν ζωή, χάρες και δώρα στο παλιό ποτάμι, ομφάλιο λώρο με τα έγκατα της γης.

Κι αν ο ποταμός δεν έχει σβήσει από το χάρτη, ίσως δεν είναι αργά να μαζευτούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα δυναμικό Συμπόσιο, μέσα στις παπαρούνες του μακεδονικού κάμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: