Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Μια διεθνής συνάντηση καλλιτεχνών γύρω από ένα θέμα πάντα προσφέρει ευκαιρίες για συλλογική εργασία, για προσωπικές αναζητήσεις, για επικοιινωνία μεταξύ δημιουργών και το κοινό. Όταν μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία επιπλέον βοηθά στην αφύπνηση γύρω από μια κατάσταση κοινού ενδιαφέροντος, τότε η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Το 1ο Διεθνές Περιβαλλοντικό Εικαστικό Συμπόσιο στο Γαλλικό ποταμό, είναι εδώ για να δείξει το δρόμο. Όταν η φύση αγκομαχεί και οι αρμόδιοι φορείς κωφεύουν, ίσως είναι καιρός οι ίδιοι οι δημιουργοί-πολίτες να ξεκινήσουν από το Μηδεν, να επιχειρήσουν με τα μέσα που διαθέτουν, αυτοί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να τραβήξουν την προσοχή της Πολιτείας, των κατοίκων, των Μέσων, ώστε να ξεπεραστεί η αφασία.

Με ιδέες, φαντασία, προθυμία και ταλέντο, καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, προσβλέποντας σε μια σπάνια ευκαιρία συλλογικής δράσης, σ'ένα τόπο τραυματισμένο και μαγικό, ελπίζοντας πως οι προτάσεις τους, καλλιτεχνικές, ανθρώπινες, εναλλακτικές, θα βοηθήσουν να δωθεί νέα πνοή στο χώρο. Χωρίς ευχολόγια, χωρίς μεγάλα λόγια. Μόνο με δουλειά και συνέπεια.

Είθε αυτή η πολιτιστική πρόταση να ευοδωθεί και να αποτελέσει την αρχή και για άλλες δράσεις, σε άλλους χώρους, με διαφορετικές μορφές.

Ελένη Φαζάκη
Ιστορικός Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: